Személygépkocsis személyszállító szolgáltató alapképzés

A személygépkocsis személyszállító szolgáltató alapképzés megszerzéséhez szükséges tanfolyamon azoknak kell részt venni, akik még nem rendelkeznek személygépkocsis vagy személytaxis szolgáltatói képesítéssel.

 

Tantárgy típusaTantárgy kódjaTantárgy megnevezéseMinimálisan kötelező óraszám
ElméletKÖZLKKözlekedési, hibaelhárítási ismeretek és vezetéselmélet8
ElméletVEZETKSpeciális vezetéstechnikai ismeretek2
ElméletOKFIKOrszágos közlekedés-földrajzi és térképolvasási ismeretek, általános idegenforgalmi ismeretek, valamint korszerű fedélzeti navigációs és elektronikai rendszerek ismerete8
ElméletSZEMKSzemélyszállító szerződési feltételek, valamint a személyszállítói szolgáltató tevékenységre vonatkozó hatósági előírások, utas-kommunikáció8
Vizsgatárgy típusaVizsgatárgy kódjaVizsgatárgy megnevezéseVizsgatárgy fajtája
ElméletKÖZLTSZKözlekedési, hibaelhárítási és vezetéstechnikai ismeretek, vezetéselméletSzámítógépes elméleti
ElméletSZEMTSZSzemélyszállító szerződési feltételek, valamint a személyszállítói szolgáltató tevékenységre vonatkozó hatósági előírások, utas-kommunikációSzámítógépes elméleti
ElméletOKFIOrszágos közlekedés-földrajzi és térképolvasási ismeretek, általános idegenforgalmi ismeretek, valamint korszerű fedélzeti navigációs és elektronikai rendszerek ismereteSzóbeli vizsga
GyakorlatGYAKVezetési gyakorlatGyakorlati vizsga
  • KÖZLTSZ: 50 kérdéses feleletválasztós teszt, összesen 50 perc áll rendelkezésre. Elérhető max. pontszám: 70 pont. Megfelelt minősítés: 7, vagy annál kevesebb hibapont esetén.
  • SZEMTSZ: 25 kérdéses feleletválasztós teszt, összesen 25 perc áll rendelkezésre. Elérhető max. pontszám 25 pont. Megfelelt minősítés: 5, vagy annál kevesebb hibapont.
  • OKFI: a rendelkezésre álló kérdéssorból 1 db tételt kell húznia. A vizsga időtartama 25 perc, amiből 20 perc a felkészülési idő.
  • GYAK: a vizsgabiztost, mint utast szállítva kell fuvarfeladatot végrehajtania navigációs berendezések használata nélkül. A vizsga időtartama 40 perc. Az utasfelvétel során szükséges feladatok (taxaméter és utaskiszolgálási gyakorlat) elvégzésére rendelkezésre áll min. 5 perc, a közúti forgalomban történő járművezetés időtartama min. 30 perc.

   

  Felmentések:

  • Az a jelentkező, aki rendelkezik ”D1” vagy „D” kategóriára érvényes Gépjárművezetői Képesítési Igazolvánnyal, SGSA képzés esetén kérelmére felmenthető egyes tantárgyak hallgatása és az azt követő vizsgája alól. Felmentés esetén a jelentkezőnek az SGSA képzés óratervében szereplő KÖZLK és SZEMK kóddal jelölt tantárgyak óraszámának 50-50 %-át, valamint az ezen tantárgyakhoz kapcsolódó vizsgát kell teljesíteni.
  • Az a jelentkező, aki egy éven belül személytaxis és személygépkocsis személyszállító vállalkozó képesítést szerzett és ennek során „A személyszállítás érintő jogszabály ismeretek, a személyszállító szerződések szabályai – SZSZJK” vizsgatárgyból sikeres vizsgát tett, mentesül a „Személyszállító szerződési feltételek, valamint a személyszállítói szolgáltató tevékenységre vonatkozó hatósági előírások, utas-kommunikáció – SZEMK” tantárgy hallgatása és vizsgája alól az alapképesítés esetén.