Kiegészítő autóbuszvezetői alapképzés érvényes tehergépkocsi-vezetői képesítés birtokában

Vizsgatárgy típusaVizsgatárgy kódjaVizsgatárgyakVizsgatárgy típusa
ElméletDKIEGSZAutóbuszvezetői kiegészítő ismeretekSzámítógépes elméleti
ElméletETEsettanulmányEsettanulmány
GyakorlatJVEZDJárművezetés a közúti forgalomban autóbusszalGyakorlati vizsga
GyakorlatJGKIDJárművezetéshez kapcsolódó gépkocsivezetői gyakorlati ismeretek autóbuszvezetők részéreGyakorlati vizsga
GyakorlatSPECVDJárművezetés vészhelyzetek létrehozására alkalmas tanpályán autóbusszal vagy korszerű szimulátor berendezésenGyakorlati vizsga

DKIEGSZ: A vizsga teljesítéséhez egy 40 kérdésből álló számítógépes feleletválasztós tesztet kell sikeresen megoldani. A vizsga időtartama 40 perc. Az elérhető maximális pontszám 40 pont, melyből a sikeres vizsgához legalább 30 pontot kell elérni.

 

ET: A vizsga teljesítéséhez egy írásbeli feladatsort (esettanulmányt) kell sikeresen megoldani. A vizsga időtartama 120 perc. Az elérhető maximális pontszám 100 pont, melyből a sikeres vizsgához legalább 60 pontot kell elérni.

 

JVEZD: A vizsga célja annak megállapítása, hogy a vizsgázó rendelkezik-e az energiatakarékos, környezetkímélő, előrelátó, biztonságos, kulturált, a jármű tömegének a tehetetlenségét és jellegzetességét megfelelően kihasználó vezetési stílussal. A vizsga időtartama 60 perc, melyből a vizsgázónak a közúti forgalomban kell járművet vezetnie 50 percen keresztül.

 

JGKID: A vizsga célja annak a felmérése, hogy a gépkocsivezető rendelkezik-e azokkal a gyakorlati életben szükséges készségekkel és ismeretekkel, amelyek lehetővé teszik számára a különböző feladatok végrehajtását, a felmerült problémák megoldását, a konfliktusok kezelését. A vizsgatételek az elméleti tananyag tárgykörébe tartozó olyan rész-feladatok, amelyek megoldása, ill. a bemutatása gyakorlati számonkérés keretébe illeszthető. A vizsgázó a vizsga kezdetekor a tételek közül húz egyet, amelyet meg kell oldania, illetve be kell mutatnia. Egy tétellapon több kérdés található, melyek felölelik a ”Biztonsági szabályokon alapuló ésszerű vezetés”, az „Előírások alkalmazása” és az „Egészségügyi, közúti közlekedési biztonság, szerviz, logisztika” témaköröket. A vizsga időtartama 30 perc.

 

 SPECVD: A vizsga célja annak megállapítása, hogy a vizsgázó hogyan tudja kezelni a járművet különböző útviszonyok mellett, nedves és különösen síkos útfelületen. A vizsga időtartama 30 perc.