Autóbuszvezetői és tehergépkocsi-vezetői összevont alapképzés

Vizsgatárgy típusaVizsgatárgy kódjaVizsgatárgyakVizsgatárgy típusa
ElméletBSZAVSZA biztonsági szabályokon alapuló ésszerű vezetésSzámítógépes elméleti
ElméletEASZElőírások alkalmazásaSzámítógépes elméleti
ElméletEKKKBSZLSZEgészségügyi, közúti közlekedési és környezeti biztonság, szerviz, logisztikaSzámítógépes elméleti
ElméletDKIEGSZAutóbuszvezetői kiegészítő ismeretekSzámítógépes elméleti
ElméletETEsettanulmányEsettanulmány
GyakorlatJVEZCJárművezetés a közúti forgalomban teherautóvalGyakorlati vizsga
GyakorlatJGKICJárművezetéshez kapcsolódó gépkocsivezetői gyakorlati ismeretek tehergépkocsi-vezetők részéreGyakorlati vizsga
GyakorlatSPECVCJárművezetés vészhelyzetek létrehozására alkalmas tanpályán tehergépkocsival vagy korszerű szimulátor berendezésenGyakorlati vizsga
GyakorlatJVEZDJárművezetés a közúti forgalomban autóbusszalGyakorlati vizsga
GyakorlatJGKIDJárművezetéshez kapcsolódó gépkocsivezetői gyakorlati ismeretek autóbuszvezetők részéreGyakorlati vizsga
GyakorlatSPECVDJárművezetés vészhelyzetek létrehozására alkalmas tanpályán autóbusszal vagy korszerű szimulátor berendezésenGyakorlati vizsga

BSZAVSZ, EASZ, EKKKBSZLSZ: A vizsga teljesítéséhez egy 40 kérdésből álló számítógépes feleletválasztós tesztet kell sikeresen megoldani. A vizsga időtartama 40 perc. Az elérhető maximális pontszám 40 pont, melyből a sikeres vizsgához legalább 30 pontot kell elérni.

 

DKIEGSZ: A vizsga teljesítéséhez egy 40 kérdésből álló számítógépes feleletválasztós tesztet kell sikeresen megoldani. A vizsga időtartama 40 perc. Az elérhető maximális pontszám 40 pont, melyből a sikeres vizsgához legalább 30 pontot kell elérni.

 

JVEZC: A vizsga célja annak megállapítása, hogy a vizsgázó rendelkezik-e az energiatakarékos, környezetkímélő, előrelátó, biztonságos, kulturált, a jármű tömegének a tehetetlenségét és jellegzetességét megfelelően kihasználó vezetési stílussal. A vizsga időtartama 60 perc, melyből a vizsgázónak a közúti forgalomban kell járművet vezetnie 50 percen keresztül.

 

JGKIC: A vizsga célja annak a felmérése, hogy a gépkocsivezető rendelkezik-e azokkal a gyakorlati életben szükséges készségekkel és ismeretekkel, amelyek lehetővé teszik számára a különböző feladatok végrehajtását, a felmerült problémák megoldását, a konfliktusok kezelését. A vizsgatételek az elméleti tananyag tárgykörébe tartozó olyan rész-feladatok, amelyek megoldása, ill. a bemutatása gyakorlati számonkérés keretébe illeszthető. A vizsgázó a vizsga kezdetekor a tételek közül húz egyet, amelyet meg kell oldania, illetve be kell mutatnia. Egy tétellapon több kérdés található, melyek felölelik a ”Biztonsági szabályokon alapuló ésszerű vezetés”, az „Előírások alkalmazása” és az „Egészségügyi, közúti közlekedési biztonság, szerviz, logisztika” témaköröket. A vizsga időtartama 30 perc.

 

SPECVC: A vizsga célja annak megállapítása, hogy a vizsgázó hogyan tudja kezelni a járművet különböző útviszonyok mellett, nedves és különösen síkos útfelületen. A vizsga időtartama 30 perc.

 

JVEZD: A vizsga célja annak megállapítása, hogy a vizsgázó rendelkezik-e az energiatakarékos, környezetkímélő, előrelátó, biztonságos, kulturált, a jármű tömegének a tehetetlenségét és jellegzetességét megfelelően kihasználó vezetési stílussal. A vizsga időtartama 60 perc, melyből a vizsgázónak a közúti forgalomban kell járművet vezetnie 50 percen keresztül.

 

JGKID: A vizsga célja annak a felmérése, hogy a gépkocsivezető rendelkezik-e azokkal a gyakorlati életben szükséges készségekkel és ismeretekkel, amelyek lehetővé teszik számára a különböző feladatok végrehajtását, a felmerült problémák megoldását, a konfliktusok kezelését. A vizsgatételek az elméleti tananyag tárgykörébe tartozó olyan rész-feladatok, amelyek megoldása, ill. a bemutatása gyakorlati számonkérés keretébe illeszthető. A vizsgázó a vizsga kezdetekor a tételek közül húz egyet, amelyet meg kell oldania, illetve be kell mutatnia. Egy tétellapon több kérdés található, melyek felölelik a ”Biztonsági szabályokon alapuló ésszerű vezetés”, az „Előírások alkalmazása” és az „Egészségügyi, közúti közlekedési biztonság, szerviz, logisztika” témaköröket. A vizsga időtartama 30 perc.

 

 SPECVD: A vizsga célja annak megállapítása, hogy a vizsgázó hogyan tudja kezelni a járművet különböző útviszonyok mellett, nedves és különösen síkos útfelületen. A vizsga időtartama 30 perc.